Závislosť na Hazardných Hrách

Zavislost-na-Hazardnych-Hrach-GameWize-SK-1

Priznať si závislosť na automatoch, či iných hazardných hrách môže byť veľmi zložité. Mnohí často bojujú s pocitmi hanby alebo popierania, ktoré im bránia priznať si závažnosť situácie. Tento blok môže výrazne skomplikovať snahu o rozpoznanie a uznanie problému, čo je nevyhnutný krok k jeho riešeniu.

Najväčšia sláva nie je v tom, že nikdy nespadneme, ale že vždy po páde vstaneme.

Konfucius

Čo je Závislosť na Hazardných Hrách?

Závislosť na hazardných hrách, tiež známa ako patologické alebo kompulzívne hráčstvo, predstavuje vážnu psychickú poruchu, ktorá sa vyznačuje neschopnosťou kontrolovať nutkanie hrať hazardné hry. Tento nebezpečný stav môže mať zničujúce dôsledky na váš život a spôsobiť hlboké trhliny vo vašich osobných vzťahoch, napätie v rodinnom živote a výrazné problémy na pracovisku. Okrem toho často vedie k závažným finančným problémom, ktoré vás môžu priviesť až na pokraj ekonomického kolapsu.

Závislosť na Automatoch

Závislosť na automatoch je forma závislosti na hazardných hrách, kedy nedokážete kontrolovať svoju túžbu hrať výherné automaty prostredníctvom internetu či v kamenných kasínach. Stále máte potrebu hrať aj napriek negatívnym dôsledkom. Online prostredie môže tento problém ešte viac zhoršiť kvôli neustálej dostupnosti hier, anonymite a jednoduchosti prístupu, či už vytvorenej závislosti na mobile či počítači.

Príznaky Závislosti na Automatoch

Zistiť, či ste závislý na automatoch, môže byť ťažké, ale existujú určité príznaky a varovné signály, ktoré vám môžu pomôcť rozpoznať tento problém.

Tu sú niektoré z nich:

✔️ Trávite dlhé hodiny hraním na automatoch, často na úkor práce, rodiny a iných povinností.

✔️ Neviete prestať hrať alebo obmedziť čas strávený hraním, aj keď ste si stanovili limity.

✔️ Hromadíte dlhy, požičiavate si peniaze alebo predávate majetok aby ste mohli hrať.

✔️ Používate automaty ako spôsob úniku pred stresom, úzkosťou, depresiou alebo inými emóciami.

✔️ Klamete rodine a priateľom o čase a peniazoch minutých na automatoch. 

✔️ Tajíte svoje hranie pred ostatnými.

✔️ Strácate záujem o aktivity a záľuby, ktoré ste kedysi mali radi.

✔️ Hranie spôsobuje hádky a problémy vo vašich vzťahoch s rodinou a priateľmi.

✔️ Pokračujete v hraní, aby ste získali späť stratené peniaze (tzv. „naháňanie strát“).

Kvíz – Sebahodnotenie

Závislosť na Tipovaní

Závislosť na tipovaní, známa aj ako chorobná závisloť od tipovania či patologické stávkovanie, je vážnym problémom, ktorý postihuje čoraz väčší počet ľudí najmä online.

Príznaky závislosti na tipovaní

Závislosť na tipovaní sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi, pričom niektoré príznaky môžu byť veľmi nenápadné. 

Tieto príznaky môžu naznačovať, že máte problém:

✔️ Cítite potrebu neustále zvyšovať stávky, aby ste dosiahli rovnaké vzrušenie ako predtým.

✔️ Chcete prestať stávkovať no nedarí sa vám.

✔️ Neustále plánujete ďalšie tipovanie alebo premýšľate o minulých stávkach.

✔️ Tipovanie ovplyvňuje vašu prácu, rodinné vzťahy alebo voľný čas.

✔️ Stávkujete aj napriek stratám peňazí, problémom v rodine alebo zdravotným problémom.

Príčiny Závislosti na Hazardných Hrách

Gamblerstvo môže byť spôsobená kombináciou genetických, biologických, psychologických a sociálnych faktorov. 

Niektoré z nich zahŕňajú:

  • Genetická predispozícia: Rodinná história závislostí môže zvýšiť vaše riziko.
  • Biologické faktory: Nevyvážené hladiny neurotransmiterov v mozgu môžu prispieť k závislosti.
  • Psychologické faktory: Osoby so sklonom k impulzívnemu správaniu alebo s problémami ako depresia či úzkosť môžu byť náchylnejšie na závislosť.
  • Sociálne faktory: Prístup k hazardným hrám, sociálne prostredie a kultúrne normy môžu ovplyvniť vznik závislosti.

Pri Hazarde sa Nám v Tele Uvoľňuje Dopamín

Dopamín je často nazývaný “hormónom šťastia” alebo “chemikáliou odmeny”. Keď robíme niečo, čo nám prináša radosť – jeme chutné jedlo, stávkujeme alebo hráme obľúbené automaty – náš mozog uvoľňuje dopamín. Tento neurotransmiter vytvára pocity radosti a pohody, čo nás motivuje opakovať to, čo viedlo k jeho uvoľneniu, a vďaka nemu sa môže vytvoriť závislosť na automatoch alebo aj chorobná závislosť od tipovania. 

Tolerancia na dopamín

V prípade casino hier môže byť uvoľňovanie dopamínu mimoriadne intenzívne, hlavne keď zažijeme výhru. Každá výhra, bez ohľadu na jej veľkosť, spúšťa zvýšené uvoľňovanie dopamínu, čo vytvára silný pocit odmeny. Časom môžeme potrebovať stále väčšie množstvo hry, aby sme dosiahli rovnakú úroveň potešenia, čo je veľmi podobné tomu, čo sa vyskytuje pri závislosti na drogách.

Dopamín - odmeňovací systém - GameWize SK

Liečba Závislosti na Hazardných Hrách

Liečba závislosti na hazardných hrách ponúka cestu k obnoveniu kontroly nad vaším životom. S kombináciou terapií, liekov a podpory je možné prekonať závislosť a nájsť novú nádej a silu pre budúcnosť.

  1. Psychoterapia: Kognitívno-behaviorálna terapia (CBT) pomáha identifikovať a meniť negatívne myšlienky a správanie súvisiace s hraním, ako aj pomáha zvýšiť motiváciu prestať hrať a vyvinúť stratégiu pre zmenu.
  2. Lieky: V niektorých prípadoch vám môžu byť predpísané lieky na liečbu príznakov, ako sú depresia alebo úzkosť, ktoré môžu prispievať k vašej závislosti.
  3. Podporné skupiny: Účasť v podporných skupinách, ako sú Gamblers Anonymous, poskytuje podporu a zdieľanie skúseností s inými, ktorí čelia podobným problémom ako vy.
  4. Finančné poradenstvo: Konzultácie s finančným poradcom vám môžu pomôcť pri riešení problémov s peniazmi spôsobenými hazardnými hrami a vytvoriť vám plán na splatenie dlhov.
  5. Rodinná terapia: Terapia, ktorá zahŕňa členov rodiny, môže pomôcť obnoviť a posilniť vaše vzťahy narušené závislosťou.
  6. Sebakontrola a sebapomoc: Používanie nástrojov a techník na sebakontrolu, ako sú sebaobmedzenia vkladov a časové limity, ktoré ponúkajú online kasína alebo kontaktujte linku pomoci pre problémy s hraním.

Urobte Krok Vpred

Rozpoznať závislosť na hazardných hrách je prvým krokom k lepšej budúcnosti. Hoci je často ťažký, je dôležité uvedomiť si, že hľadanie pomoci nie je prejavom slabosti, ale odvahy. Nikdy nie je neskoro urobiť zmenu a nájsť cestu k spokojnejšiemu a zdravšiemu životu. Hľadajte silu v samom sebe a nebojte sa požiadať o pomoc.

FAQ – Závislosť na Hazardných Hrách

1. Čo je závislosť na hazardných hrách?

Závislosť na hazardných hrách je psychická porucha charakterizovaná neschopnosťou kontrolovať nutkanie hrať hazardné hry. Tento stav môže mať vážne negatívne dôsledky na vašu finančnú situáciu, osobné vzťahy a celkovú kvalitu života.

2. Aké sú varovné príznaky závislosti na hazardných hrách?

Medzi hlavné príznaky patrí neustále hranie napriek negatívnym dôsledkom, neschopnosť prestať hrať, hromadenie dlhov, klamstvo a utajovanie hrania, ako aj používanie hazardných hier ako úniku pred stresom alebo problémami.

3. Ako môžem pomôcť niekomu so závislosťou na hazardných hrách?

Pomôcť môžete tým, že vyjadríte svoju podporu a pochopenie, povzbudíte ho, aby vyhľadal odbornú pomoc, a poskytnete informácie o dostupných liečebných možnostiach, ako sú podporné skupiny, terapia a finančné poradenstvo.

4. Aké sú dostupné možnosti liečby závislosti na hazardných hrách?

Liečba môže zahŕňať kognitívno-behaviorálnu terapiu (CBT), lieky, účasť v podporných skupinách, ako sú Gamblers Anonymous, finančné poradenstvo a rodinnú terapiu. Každý prípad je individuálny, a preto je dôležité konzultovať s odborníkom.

5. Je možné úplne sa zotaviť zo závislosti na hazardných hrách?

Áno, zotavenie je možné. Hoci je to dlhodobý proces, s vhodnou liečbou, podporou od blízkych a zmenou životného štýlu môžete vy alebo vaši blízky prekonať závislosť a viesť plnohodnotný život bez nutkania hrať hazardné hry.

Copyright 2024 GameWize SK | Všetky práva sú vyhradené